Winter? Maaltijdsoep!

Deze vegetarische maaltijdsoep met lupinebonen is echt gezond, want de peulen van de lupine zitten vol vezels en eiwitten, en zijn niet vet. Prima voor wie wil afvallen of liever weinig koolhydraten eet. En waar vind je deze onbekende bonen? Op het internet: bij Veggiedeli, of kant-en-klaar in de webshop van De Portugees. De lupine uit je tuin kun je niet gebruiken: dat zijn andere lupinesoorten, die zelfs vaak giftig zijn (meer over de boon in mijn post van 28 nov.)

Lupinebonen passen in al je bestaande bonenrecepten, want de smaak zit tussen die van kikkerwten en tuinbonen in, met een snufje noot. De peulvruchten zijn nog goedkoop ook, want € 3,95 voor 400 gram  peulen lijkt veel, maar na het weken heb je 2,5 keer zoveel in gewicht: een kilo bonen.

Geen lupinebonen in huis? Maak dit recept met kikkerwten of witte bonen.
Let op: sommige mensen zijn allergisch voor lupine. Meer over lupine-allergie.

 

Maaltijdsoep met lupinebonen

Maaltijdsoep met lupinebonen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ingrediënten (4p)
400 gr. bonen (dus ongeweekt: ong. 150-175 gram)
750 ml groentebouillon
1 grote ui
2 stengels bleekselderij
2 teentjes knoflook
tl. gemberpoeder
tl. komijnpoeder
tl. kurkuma
0,5 tl.kaneelpoeder
blik 400 gr. ongepelde tomaten/tomatenblokjes of 500 gr. vers (koken en ontvellen)
zout en verse peper
halve bos peterselie en/of koriander

Bereiding
De bonen van de witte lupine zijn het lekkerst als je ze eerst 24 uur weekt en dan kookt, maar houd rekening met een kooktijd van 1,5 à 2 uur. Ja, hállo! Ben je nou een Slow Foodie, of niet? Kook dus alles in één keer en bewaar de extra porties in de vriezer, dat is het meest efficiënt qua energie.  Wees niet bang dat de bonen melig worden, want dat is nu juist het fijne aan deze boon: die blijft stevig. Met een bite.

              • Vooraf: week de bonen 24 uur en kook ze dan 1,5 à 2 uur. Let op: de bonen worden bij het weken fiks groter. Per 100g rauwe boon krijg je 250g geweekte boon.
              • Snipper de ui, en fruit 5 minuten met olie in een pan met dikke bodem, een hapjespan o.i.d. Houd het vuur laag.
              • Doe de bleekselderij en knofllook erbij en fruit alles nog 2-3 minuten.
              • Voeg de specerijen, tomaten, het sap van de tomaten en de bonen toe. Giet de bouillon erbij.
              • Breng de soep aan de kook en laat 15 min. zachtjes doorkoken.
              • Breng op smaak met zout en peper. Roer de geknipte/gehakte kruiden erdoor.

 

Author: Jitske

Share This Post On

1 Comment

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *