Warm ricottataartje met appel en limoen

Dit ricottataartje is het lekkerst als je het warm of lauwwarm kunt serveren:, dan is het nog zacht en luchtig. Als het afkoelt wordt het stevig; nog steeds heel lekker, maar meer boterkoek-met-fruit dan gebak. Als je warm serveert: haal het taartje niet uit de vorm want je houdt het niet heel. Per persoon in een vormpje of souffléschaaltje opdienen kan ook.

 

Bloem ipv custard
In het oorspronkelijke recept zat 1,5 eetlepel custardpoeder, maar wie heeft er nog custard in huis om zelf vla te maken? Ik vervang het met 5 eetlepels bloem en een zakje vanillesuiker en dat gaat goed. Maar ga daar gerust mee experimenteren. Net als met de inhoud: ik koos voor frisse zurige appel, blauwe bes en limoen. Ben je een zoetekauw, neem dan stevig zoet fruit en/of schep een paar eetlepels bijpassende jam over het beslag. Eventueel met een theelepel balsamicoazijn door de jam, ter compensatie van het zoet.

 

Ingrediënten (4 p.)

5 el bloem
2 eieren
1 bakje ricotta (verse kaas, 250 gr.)
100 gr (witte basterd-) suiker
1 zakje vanillesuiker
100 gr. blauwe bessen
1 (zoet)zure appel
1/2 limoen (sap en rasp)

limoenen

 

 

 

 

 

 

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 175 graden.
  • Rasp wat schil van een limoen, snij doormidden en knijp het sap uit van een van de helften (andere helft voor iets anders gebruiken). Snij de appel in plakjes, besprenkel met de wat limoensap en schep om.
  • Meng met een mixer, garde of keukenmachine ricotta, eieren, bloem, vanillesuiker, basterdsuiker, limoenrasp en rest van het sap tot een glad beslag.
  • Giet het beslag in een ingevette vorm. Verdeel de blauwe bessen en appelpartjes over het beslag.
  • Bak de ricottataart in ongeveer 30 minuten goudbruin. Zet de oven uit en laat nog 5 minuten doorwarmen.
  • Uit de oven even laten afkoelen en dan zo snel mogelijk serveren.

Author: Jitske

Share This Post On
468 ad

2 Comments

  1. Oef wat een super leuk blog. Lekkere recepten, ga ze vd week maken die limoen en ricotta cake.
    Heb je op fb gedeeld en met paar gezonde food friends gedeeld.
    Suoer mooie foto’s.
    Knuffel van moi

    Post a Reply
    • Glim! Dank voor je complimenten, Olga! Ik hoop dat de taart smaakte, ik houd zelf het meeste van dit soort niet zo zoete taart met veel fruit.

      Post a Reply

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *