Welke maaltijdbox is het beste? Slow review nr. 1

ER IS EEN MEER RECENTE SLOW REVIEW! NUMMER 2 VAN FEBRUARI 2016 VIND JE HIER.

Ze schieten als paddenstoelen uit de grond, de maaltijdboxen. Maar welke moet je kiezen als je slow wilt eten en de meest verantwoorde box zoekt qua lokale ingrediënten, biologisch en vegetarisch? Slow Foodies zocht het voor je uit.

 

De test
Logisch dat die boxen, kratten en tassen populair zijn: je krijgt verantwoorde en gezonde producten thuisbezorgd. Ook grootgrutter Albert Heijn start binnenkort met een Allerhandbox, maar laat nog niet weten hoe de boxen worden gevuld – nog niet in mijn overzicht dus.  Alle landelijke aanbieders (zie FoodboxWijzer en Foodboxen) doen wel iets aan streekproducten, bio of vega. Ik nam de bedrijven onder de loep die landelijk leveren en keek alleen naar maaltijdboxen met of zonder recept (dus geen snackbox, smoothiebox e.d.).

 

Toppers
Vier aanbieders springen er uit qua slow aanbod (streek/bio/vega):

Alle vier werken vrijwel uitsluitend met lokale producten. 100% is lastig: als je een maaltijdbox aanbiedt zit je nu eenmaal ook wel eens aan rijst of pasta vast en lokale rijst bestaat nu eenmaal niet.

 

Subtop
Ook deze aanbieders scoren goed, maar zijn op sommige punten minder of vager dan de toppers:

Zinner Dinner: geen vegetarisch aanbod. Vaag qua bio (‘waar mogelijk’). Geen landelijke dekking (Utrecht, Amsterdam Haarlem)
De Krat: qua bio onduidelijk
Marley Spoon: qua bio onduidelijk
Streekbox: geen vegetarisch aanbod
Hello Fresh: geen aandacht voor lokaal en weinig bio
Mathijs Maaltijdbox: geen vega. Vaag qua lokaal en bio (‘zo veel mogelijk’)
Odin: verantwoorde groente/fruit- en vleestassen, via afhaalpunten. Deels met recept, maar het zijn geen kant-en-klare maaltijden. Extra aandacht voor bio-dynamisch en diervriendelijk.

 

 

Conclusie
Foodboxen zijn een aanrader voor wie gemakkelijk en verantwoord wil eten (en zo’n € 5-8,- per maaltijd kan betalen). De meeste landelijke foodboxen hebben veel of zelfs extra veel aandacht voor aspecten als biologisch, lokaal en vegetarisch.
De toppers: Beebox, Heerlijk Eten Box, Willem & Drees, Beter Bio.

 

Testcriteria
Scherpslijpers kunnen aan mijn criteria nog wel wat afdingen:

 • ik hanteer een brede definitie van slow food
 • veel kleine foodproducenten zijn hartstikke biologisch maar hebben geen EKO-keurmerk omdat de procedure behoorlijk kostbaar is.
 • ‘lokaal’ of  ‘uit eigen land’ betekent ook niet altijd dat de milieubelasting het laagst is. Dorien Soons van ‘Voetprint Cooking’ kan je ervan overtuigen dat de CO2-belasting van sperziebonen uit Senegal lager is dan die uit Nederland, en die van kip en Quorn-vleesvervangers vrijwel gelijk. Meer over voetprint-koken.
 • tot slot: mijn conclusies zijn gebaseerd op website-informatie en die is niet altijd volledig. Zo duikt bij Marley Spoon het aspect ‘eerlijk’ op; dat betekent niet dan  andere aanbieders niks aan fairtrade doen.

 

Waar is de vegan box?
Trouwens: Een vegan box vond ik nog niet. Groenteboxen zijn natuurlijk veganistisch, maar dan moet je nog steeds zelf op zoek naar vegan kaas of bladerdeeg. Een veganistische maaltijdbox-met-recept is een gat in de markt!

 

Lokaal aanbod
Lokaal is het overzicht van versboxen veel lastiger, maar je kunt er van uitgaan dat streekgebonden leveranciers ook  voornamelijk streekproducten verkopen. Lokale voedselcollectieven waren juist de voorlopers die begonnen met wekelijkse groentetassen. Zoek je het graag dicht bij huis, kijk dan eens op
http://www.nederlandsestreekproducten.nl/
http://www.slowfoodfinder.nl/?sessie=1

De streekboxen (-pakketten, tassen etc.) die ik ken:
Kookjijofik (regio Twente)
De Buurman (regio Zwolle)
Oregional (regio Nijmegen)
PUURland (regio Arnhem)
Bietenrood (regio Enschede)
Smaakschatten (regio Wageningen, Arnhem, Zutphen)
KrommeRijnkrat (regio Utrecht)
Rechtstreex (regio Rotterdam, Utrecht, Eindhoven)
Boerenkratje (regio Nijmegen)
De Winkelwagen (regio Maas en Waal)
Kistje vol Smaak (Delft)
De Horsterhof (driehoek Arnhem-Zutphen-Zevenaar)
Boerschappen (Breda)
Goei Eete (Tilburg)
De Gouden Pompoen (Deventer)
Ekoloko (Zutphen)
Tuinderij De Stroom (Hemmen)
Boer & Buur (Wageningen, Bennekom)
De Streekboer (Joure, Leeuwarden, Nieuwehorne)

Heb je aanvullingen, laat het me weten (Jitske@slowfoodies.nl, @SlowFoodiesNL)
Bekijk ook de video waarin ik Steven Koster van PUURland interview over zijn motivatie om van boer naar bord te leveren.
Foto: Ingrid Westhuis/ Beebox ondernemer

Author: Jitske

Share This Post On
468 ad

6 Comments

 1. Veel kleine foodproducenten hebben wel het eko keumerk, dat is om de onsument te garanderen dat het 100% klopt.

  Zeggen dat je eigenlijkbiologisch brnt terwijl jij je an gen enkele regel van de biologische keten hoeft te houden? Nee je bent biologisch f niet….. je bent het nietven bertje. De consument verdienfpt een eerlijk product en dor de strenge controles eeet men zeker dat het klopt.

  Geen antibiotica gebruiken en gen kunstmest maakt een product niet biologisch!

  Je kopt alles biologisch in, houd je an de regels en laat je controleren. Dat een eko keurmerk te duur is dat is een slechte smoes! Je producten telen zonder controle en dan roepen datje eigenlijk bioloisch bent? Nee dat is oplichterij! De consument laten betalen voor reguliere producten als zijnde biologisch. Meer of minder is het niet!
  Niemand die er controleerd dus kan je doen wat je wilt……

  De consument verdiend eerlijkheid, geen plofdier dat zogenaamd biologisch is…

  Post a Reply
 2. Hallo,

  Ik ben zelf erg blij met de komst en de in populariteit toenemende maaltijdboxen, niet alleen spelen de maaltijdbox aanbieders goed in op de vraag naar makkelijk koken zonder zelf veel na te denken en boodschappen doen in deze snelle maatschappij waar werk carrière en geld voorop in staat, maar er is nog een heel andere erg positieve kant aan deze maaltijdboxen als je de snelle maatschappij in gedachten houdt dan kun je ook wel goed begrijpen waarom in Nederland de hoeveelheid mensen met obesitas en overgewicht elk jaar nog steeds stijgt. Deze snelle maatschappij is daar mede verantwoordelijk voor, de snelle kant en klaar maaltijden en snack liggen voor het oprapen, zelfs als je zelf kookt wordt je nog gestuurd om de kant en klare sausen en marinades te gebruiken waarvan je vaak niet weet wat er precies in zit, heel ander verhaal maar duidelijk is dat we erg ongezond eten met als dit soort snelle producten.

  Dit is dus nog een heel belangrijke factor waarom de maaltijdboxen in mijn mening zo goed zijn, de gerechten in deze foodboxen zijn gezond slank en erg verantwoord er wordt vaak gebruik gemaakt van biologische producten, lang niet altijd maar de producten zijn wel vers en vaak ook uit eigen regio, dit verschilt heel erg per maaltijdbox aanbieder. Een andere ontwikkeling die grappig is om te zien is dat door dat de maaltijdboxen populariteit er ook steeds meer van deze boxen op de markt komen en er ook steeds meer aanbieders zijn, hierdoor wordt het wel een beetje onduidelijk wat nou wie hoe en waar? het grappige hiervan is dat je nu net als bij de vele verzekeraars en de online vergelijkings-websites je dit soort websites ook voor de maaltijdbox krijgt. Ik heb de eerste laatst op twitter al gespot kijk zelf maar op http://www.maaltijdbox-vergelijken.nl Ook een erg positieve ontwikkeling als je het mij vraagt, zo kun je als consument de verschillende aanbieders op een website met elkaar vergelijken en er achter komen welke box nou het beste bij jou past en of deze bijvoorbeeld wel in jou buurt geleverd kan worden?

  Wat mij betreft zorgt de maaltijdbox alleen maar voor positiviteit iets wat we in Nederland ook goed kunnen gebruiken 😉

  Post a Reply
  • Tja je eigen bedrijf zie je vaak als eerste.

   Post a Reply
 3. Hallo,

  De Vegabox biedt ook een Veganbox aan. Misschien kun je die aan een test onderwerpen.

  Post a Reply
  • Ik ga binnenkort de blog updaten, maar ben nog even druk met filmwerk. Dank voor de tip!

   Post a Reply
   • Hi Jitske, 2 opmerkingen, als je binnenkort toch een update schrijft:

    Juist http://www.24meal.nl is een bron van leuke boxconcepten met onafhankelijke reviews, iets minder commercieel dan foodboxen/foodboxwijzer als je het mij vraagt. Grappige unboxings ook (sommige echt te fout voor woorden, andere pofi hoor 😉

    Post a Reply

Trackbacks/Pingbacks

 1. Wat is de allerbeste maaltijdbox van Nederland? - […] de antwoorden die consumenten gegeven hadden, bleek dat de Allerhande box goed scoorde doordat je niet vast zit aan…

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *